Samen veranderen vraagt om klus, kennis en contact

Vermaak, H. (2018). Iedereen verandert, nu wij nog. Doetinchem: Vakmedianet.

Waarom deze bron?

We veroorzaken of realiseren elke dag wel kleine veranderingen, maar niet altijd even succesvol. Hans Vermaak geeft in zijn boek ‘Iedereen verandert, nu wij nog’ handvatten bij de vragen hoe je in je directe omgeving het verschil maakt, hoe je de rest van de organisatie in een verandering meeneemt en hoe je zelf stevig genoeg in je schoenen staat om beide met succes te doen. Centraal staan drie elementen: klus, kennis en contact.

Klus: Je hebt samen een klus te doen die door iedereen als relevant wordt gezien. Relevant betekent in het onderwijs vooral: dat je voor je ziet hoe leerlingen en hun leerprocessen er (uiteindelijk) beter van worden.

Kennis: De klus appelleert aan kennis die je al hebt maar nog niet gebruikt, of waar je naar op zoek gaat en toegang toe hebt.

Contact: Er gebeurt pas iets als die kennis gedeeld wordt, en daartoe sta je met elkaar in contact. Ook dat contact vraagt aandacht.

Het boek bevat allerlei speelse en concrete aanwijzingen over wat je met deze elementen kunt doen, geordend in drie delen:

  • Deel I gaat over hoe je vraagstukken het krachtigste dient. Bijvoorbeeld: stop tijd in datgene waar je warm voor loopt.
  • Deel II gaat over welke voorwaarden je moet scheppen voor vernieuwing. Bijvoorbeeld: maak vernieuwingen besmettelijk via klussen, kennis en contacten.
  • Deel III gaat over waaruit je ontwikkeling als veranderaar kan bestaan. Bijvoorbeeld: kijk de kunst af en organiseer hulptroepen.

Bij welke perspectieven is deze bron vooral bruikbaar?

  • Voor Start en Belangen is vooral Deel I relevant: het vraagstuk dienen
  • Voor Gesprek en Verbinding is vooral Deel II relevant: de omgeving gidsen
  • Voor Houding en Voortgang is vooral Deel III relevant: groeien als veranderaar

Meer lezen?

Er zijn diverse websites over dit boek vindbaar, met allerlei informatie. Zoek op de titel van het boek en de auteur. Je vindt een website over het boek waarin je ook de inhoudsopgave van het boek aantreft met per deel filmpjes met toelichtingen van Hans Vermaak.

Een boekje met hoog bruikbaarheidsgehalte als je samenwerkt aan veranderingen is ook:

Bennebroek Gravenhorst, K. (2015). De veranderversneller. Realiseer je doel met de vijf veranderkundige vragen. Den Haag: Academic Service - BIM Media.

Welke vragen zijn dat dan? Niet eens heel moeilijk: waarom, waartoe, wat, hoe en niet te vergeten: wie! ...Jij?